Stevia zaden kweken

Stevia – Honingkruid

Stevia Rebaudiana – Honingkruid

Stevia Rebaudiana, Honingkruid of Suikerplantje is een kruid dat van oorsprong uit Paraguay komt. Zo’n 1500 jaar geleden gebruikten Indianen Stevia al voor kruidenthee en als toevoeging aan voedsel.

De zoete bestanddelen van Stevia bevinden zich in de bladeren. Extracten hiervan zijn wel meer dan 100 x zoeter dan gewone suiker. Stevia is een 100% natuurlijke zoetstof en heeft geen nadelige gezondheidseffecten: stevia bevat geen calorie├źn en koolhydraten. Bij het verhitten van stevia, blijft de zoetheid behouden, hierdoor is Stevia ook geschikt om mee te koken of  te bakken.

stevia plant
stevia plant

Onregelmatige kiemer

Het zaad van Stevia heeft een lage kiemkracht, en ontkiemt matig. De ene keer ontkiemt 20%, de andere keer 80%. Het is daarmee helaas niet het meest makkelijke plantje om op te kweken.

Wanneer Stevia zaaien

Voor de beste resultaten kunt u het beste pas vanaf maart binnenshuis beginnen met zaaien.

Lichtkiemers

Stevia zaden zijn namelijk lichtkiemers. Dat betekent dat deze zaden, net als bijvoorbeeld aardbeien zaden, ontkiemen onder invloed van licht. Stevia zaden hebben circa 14 uur licht nodig per dag. De zaden daarom gewoon op de aarde strooien en lichtjes met de handpalm aandrukken, eventueel bedekken met vermiculiet zodat er nog licht doorgelaten wordt.

Voldoende licht, vocht en warmte

Zorg voor voldoende contact met de grond zodat de zaden vochtig blijven en niet uitdrogen. Naast voldoende licht en vochtigheid, hebben de Stevia zaden ook een constante temperatuur van 20-24 graden nodig. Beneden deze temperatuur staat de groei stil.

Kweekkasje

Een klein kweekkasje is voor zowel de vochtigheid als temperatuur een handig hulpmiddel, deze zorgt ervoor dat de temperatuur niet te veel schommelt, en de vochtigheid op peil blijft. Als alternatief kunt u ook  keukenfolie gebruiken om een soort kasje te bouwen, maar pas op dat de vochtigheid niet te hoog wordt, anders ontstaat er schimmel. Goed ventileren dus.

Na het ontkiemen

De kiemduur bedraagt 1-2 weken. Ook na het ontkiemen van de zaden is het belangrijk de temperatuur constant te houden. Naarmate de dagen langer worden zullen de kleine stevia plantjes steeds sneller groeien. Blijf dus voor voldoende licht zorgen, idealiter voor een raam op het zuiden.

Verspenen / verpotten

Zodra de stevia plantjes zo’n 10 cm groot zijn, kunnen ze in een grotere pot gezet worden. Een pot doorsnede van 20 – 30 cm is ideaal.

Planthoogte

Een stevia plant wel 1 meter hoog worden. Haal dus op tijd de top eruit, op deze manier worden meerdere zijscheuten gevormd. De stevia plant oogt daarmee gelijk een stuk voller / steviger en levert uiteindelijk meer blaadjes op voor de oogst.

Oogsten

Knip regelmatig de toppen met het benodigd aantal stevia blaadjes af. Zo behoudt de plant zijn vorm, en maakt steeds meer nieuwe zijscheuten aan. De verse blaadjes kunt u direct gebruiken, voeg bijvoorbeeld 1 a 2 blaadjes toe aan een kopje thee.

Houdbaarheid

Verse blaadjes zelf zijn slechts beperkt houdbaar. De bladeren kunnen echter ook gedroogd worden. Het beste middel hiervoor is een droogmachine. Als alternatief kunt u ook een oven gebruiken, temperatuur op 50 graden en de deur op kiertje.

De gedroogde blaadjes behouden hun zoetheid, en kunnen verkruimeld aan eten en drinken worden toegevoegd.